1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Τομέας/Δείκτης:
1.1 Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι
2.1 Οργάνωση και συντονισμός της σχολικής ζωής
2.2 Διαχείριση και αξιοποίηση μέσων και πόρων
4.1 Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών- μαθητών και μεταξύ των μαθητών
5.2 Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων δράσης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου
6.3 Ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών

 

Τίτλος: ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ & ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΟΥ

Α. Αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχεδίου δράσης

1. Λόγοι που επιβάλλουν την υλοποίηση της δράσης

Κεντρικό όρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πολιτικών του 21ου αιώνα αποτελεί η Κοινωνία των πολιτών. Οι πολίτες αυτής της κοινωνίας καθίστανται ενεργοί πολίτες, εφόσον διαθέτουν επιθυµία και ικανότητα συµµετοχής σε δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο να καλύψει ούτε ο δημόσιος, ούτε ο ιδιωτικός τοµέας (όπως, η προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά.). Προϋποθέσεις απαραίτητες για τη διαµόρφωση του ενεργού πολίτη αποτελούν η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων. Το σχολείο µπορεί και πρέπει να έχει βασικό προσανατολισμό τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών, με γνώμονα τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, εφαρµόζοντας κατάλληλες διδακτικές και παιδαγωγικές µεθόδους, εντός και εκτός των στενών ορίων της σχολικής τάξης.
Ο ενεργός πολίτης ξεχωρίζει από το ενδιαφέρον του για τα κοινά και τη διάθεσή του να αποτιμήσει και να βελτιώσει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Με τον όρο «περιβάλλον» νοείται τόσο ο εξωτερικός φυσικός χώρος όσο και το τεχνητό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει. Στο πλαίσιο μιας ανάλογης εκπαιδευτικής πολιτικής, οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με την οργάνωση και βελτίωση του δικού τους φυσικού, τεχνητού και κοινωνικού χώρου που είναι το ίδιο το σχολείο τους. Ως φυσικός και τεχνητός χώρος νοείται το σχολικό κτήριο και οι υποδομές του και ως κοινωνικό περιβάλλον νοούνται οι σχέσεις και η κουλτούρα που αναπτύσσονται μέσα σε αυτό.
Το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου είναι ένα δημόσιο σχολείο. Συγκεκριμένα, η λειτουργία του κτηρίου έχει ξεκινήσει από το 1946, πράγμα που σημαίνει πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις. Επίσης, φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών συγκριτικά με τα άλλα σχολεία της περιοχής. Ως εκ τούτου, χρειάζεται και μπορεί να δεχθεί συνολικά αρκετές θετικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ ουσιαστικό μάθημα ομαδικής εργασίας, επικοινωνίας και συνεργασίας για τους μαθητές και τους καθηγητές, συμβατό με τους διδακτικούς στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών των περισσοτέρων μαθημάτων.

2. Αναφορές σε καλές πρακτικές ή συμπληρωματικές δράσεις του σχολείου

Το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου έχει επιτυχώς πραγματοποιήσει στο παρελθόν σχέδια δράσης, όπως η δημιουργία έντυπου και ηλεκτρονικού σχολικού περιοδικού («Εκτός Ύλης», http://ektos-ylis.blogspot.com ), η δημιουργία ιστοσελίδας (http://www.gym-markop.att.sch.gr/ ) , η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Επίσης, έχει υλοποιήσει πολλά προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα: στον τομέα πολιτισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας (όπως το Πρόγραμμα «Σχολεία Πρόληψης & Συνεργατικής Μάθησης»), στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων eTwinning και Erasmus+ και στον τομέα Αγωγής Υγείας και Εθελοντισμού (όπως το «Νοιάζομαι και Δρω»).

Β. Σκοπός – στόχοι του σχεδίου δράσης

1. Σκοπός του σχεδίου δράσης

Οι μαθητές του σχολείου μας μπορούν και πρέπει να κατανοήσουν ότι το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου τους τους αφορά προσωπικά και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, που δεν αφορούν απλά την εξωτερική ενίσχυση από Φορείς (Δήμος, χορηγοί), αλλά πρωτίστως τη δική τους διάθεση να το αλλάξουν προς το καλύτερο, γιατί το σχολείο αυτό είναι το δικό τους περιβάλλον όσο φιλοξενούνται σε αυτό.

2. Ειδικοί στόχοι του σχεδίου δράσης

Στόχοι είναι οι μαθητές:

  • να μάθουν να σέβονται το σχολικό περιβάλλον
  • να μάθουν να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους
  • να αντιληφθούν τη σημασία της αυτοδέσμευσης σε μια προγραμματισμένη ενέργεια και της ολοκλήρωσης αυτής
  • να κατανοήσουν ότι αποτελούν μέλη της σχολικής κοινότητας με συγκεκριμένο ενεργό ρόλο σε αυτήν

Γ. Κριτήρια επιτυχίας της δράσης

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, καθώς και η βιωσιμότητα του αποτελέσματος

Δ. Μεθοδολογία υλοποίησης του σχεδίου δράσης

1) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου από το Σύλλογο Διδασκόντων
2) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου δράσης από τους μαθητές του 15μελούς των 5μελών μαθητικών συμβουλίων
3) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου από όλες τις τάξεις με ευθύνη του 15μελούς
4) Συζήτηση και έγκριση του σχεδίου με το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο σχολικό συμβούλιο

E) Οργανωτικές δομές

1.Συγκρότηση μικτών ομάδων εργασίας μαθητών με υπεύθυνους καθηγητές.

  • Ομάδες καθαριότητας/καλλωπισμού σχολικού χώρου
  • Ομάδες ανακύκλωσης υλικών

2.Χρονοδιάγραμμα ενεργειών των ομάδων σε ετήσιο ορίζοντα
3. Αποτίμηση έργου

ΣΤ. Πόροι – μέσα του σχεδίου δράσης

1. Ανθρώπινο δυναμικό
Η Διεύθυνση του σχολείου, όλοι οι καθηγητές, όλοι οι μαθητές
2. Χρόνος
Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης άρχισε το μήνα Νοέμβριο και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10-11-2017, οπότε έγινε συλλογικά και οργανωμένα ο καθαρισμός των χώρων του σχολείου και θα τελειώσει με τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.
3. Υλικοτεχνικός εξοπλισμός
Υλικά καθαρισμού
Υλικά από το μάθημα της Τεχνολογίας
4. Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης
Όλες οι ομάδες θα τηρούν ημερολόγιο εργασιών και φόρμες καταγραφής εργασιών

Ζ. Διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης του σχεδίου δράσης

1) Συναντήσεις ανατροφοδότησης των ομάδων ανά τετράμηνο, με στόχο την παρακολούθηση της προόδου της δράσης (ενδιάμεση διαμορφωτική αξιολόγηση, ανατροφοδότηση, καταγραφή των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και δυσκολιών εφαρμογής)
2) Παρουσίαση του έργου των ομάδων κατά τη λήξη του σχολικού έτους με στόχο την τελική αξιολόγηση του σχεδίου δράσης

Η. Έκθεση των αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης

Το σχέδιο δράσης θα ολοκληρωθεί με την έκθεση αποτελεσμάτων του, στην οποία θα περιλαμβάνονται θέματα, όπως: διαδικασίες σχεδιασμού και οργάνωσης των ομάδων εργασίας, διευθέτηση προβλημάτων χρόνου, επικοινωνίας και συνεργασίας, παρεκκλίσεις του αρχικού σχεδιασμού και αναθεωρήσεις του σχεδίου, επιδράσεις σε διάφορους δείκτες, βαθμός ικανοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, γενική εκτίμηση της επιτυχίας του σχεδίου δράσης, προοπτικές.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, (2011). Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παραδείγματα Σχεδίων Δράσης. ΙΕΠ: Αθήνα. http://aee.iep.edu.gr/sites/default/files/iep_files/iep_pdf/%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A7%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%95%CE%9A%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%95%CE%A5%CE%A3%CE%97/%CE%91%CE%95%CE%95%20%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%91%20%CE%94%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3.pdf
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, (2012). Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Τόμος ΙΙΙ: Μεθοδολογία και Εργαλεία Διερεύνησης. ΙΕΠ: Αθήνα. http://aee.iep.edu.gr/sites/default/files/iep_files/iep_pdf%20Dec_2012/%CE%94%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1%20%CE%A5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%94%CE%95%CE%9A_2012/%CE%92-%CE%92%CE%91%CE%98%CE%9C%CE%99%CE%91%20%CE%9C%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%20%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%20%CE%94%CE%95%CE%9A_2012.pdf
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

http://www.moec.gov.cy/analytika_programmata/programmata_spoudon.html

11 Νοεμβρίου 2017
Σχεδιο Δράσης

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ & ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΟΥ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Τομέας/Δείκτης: 1.1 Σχολικός χώρος, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι 2.1 Οργάνωση και συντονισμός της σχολικής ζωής 2.2 Διαχείριση […]
11 Νοεμβρίου 2017
σχεδιο δρασης

Αφίσα για το Σχέδιο Δράσης «Ενδιαφέρομαι για εμένα & φροντίζω τον χώρο μου»